Okategoriserade

Yogan räddade mitt liv när jag blev sjuk

Idag vill jag slå ett slag för yin yogan. Träning rent allmänt har nog alltid funnits med i mitt liv, mer eller mindre, men just yogan har kommit in under de senaste åren. Yoga rent allmänt har blivit mycket populärt bara de senaste åren vilket jag kan förstå med tanke på de hälsosamma effekter som yogan faktiskt har. Genom åren har jag kört både ashtanga yoga, power yoga, yoga för nacke, rygg och axlar och hemmasnickrade yogaprogram. Alla program jag har kört har gjort min kropp och min själ gott. Även i kändisvärlden har yogan blivit mer och mer populär. Själv följer jag Kristin Kaspersen. Träning över lag är en viktig komponent i hennes liv men som hon uttrycker sig ” utan den dagliga yogan skulle jag inte ha kraft och energi att orka med att göra allt annat”.

Yin Yogan har kommit in i mitt liv under det senaste året kan man säga. Yin Yogan är mer meditativ. Mycket vila och avslappning i övningarna men också övningar där fokus är viktigt. I många ställningar behöver du fokus för att kunna slappna av i övningen. Vissa övningar är inte helt lätta. Andra övningar är mycket lätta. När jag fick min hypertyreos förra året så hade jag inga andra val än att börja tänka på min själ mer än min kropp. Jag hade helt enkelt stressat sönder min kropp. Det var hemskt. Jag vill aldrig mer hamna i den situationen igen. Jag kände faktiskt stundvis att livet knappt var värt att leva om det skulle se ut så här resten av livet. Jag klarade knappt av någon som helst stress, inte ens positiv stress, jag fick säga nej till typ ALLA aktiviteter under en period. Jag fick hjärtklappningar och hjärtrusningar från ingenstans och jag låg sömnlös natt efter natt. Värst av allt var att jag inte kände igen mig själv i den personlighet jag hade blivit. Tack och lov för att det finns mediciner säger jag. Tyreostatikan har räddat mitt liv. OCH yogan faktiskt. Under den här perioden började jag att utöva Yin Yogan som är en lugn yogaform där du befinner dit i nuet. Det finns fler lugna former än yin yogan. Medicinsk yoga och holy yoga är några fler exempel men bägge de formerna är uppbyggda på olika andningstekniker vilket jag inte är så förtjust i, inte just nu i alla fall. Jag vill hellre ha den vilande känslan, den meditativa känslan, den healing inspirerande känslan. Allt detta ger mig yin yogan och meditation i en härlig skön kompott för själen.

Så här kommer mina 9 råd för att prova yinyoga.

  1.  Du utsöndrar antistress hormoner som sitter i långt efter passet så om du gör detta dagligen så utvecklar du en psykiskt stabil grund att stå på.
  2. Du ökar förmågan att tänka klarare och får därmed bättre ordning i ditt tanke bibliotek.
  3. Det ger en mindfulnes som är ett evidensbaserat medel att lindra stress och oro på och som i sin tur kan skydda dig från stressrelaterade sjukdomar som exempelvis depression och som i mitt fall hypertyreos.
  4. Alla kan utöva yin yoga och som sagt medicinsk yoga eller holy yoga med för den delen. Den innebär inga avancerade övningar.
  5. Yin yogan stretchar ut kroppen och stärker rygg, nacke, axlar och bäckenet. För den som inte gillar att träna fysiskt är detta ett utmärkt sätt träna kroppen på istället. För den som gillar att träna så är yin yogan ett perfekt komplement till annan träning. Själv gillar jag annan träning, framför allt konditionsträning av olika slag och då är yin yogan mitt bästa komplement till dessa konditionspass.
  6. Yin yogan är ett sätt att bli intim med dig själv. Kropp och själ blir till ett.
  7. Du kan utöva yin yogan vart du än befinner dig någonstans. Du kan exempelvis sätta på avslappnande  musik och göra olika övningar på egen hand. Eller du kan exempelvis ladda ner appen “vila dig i form” där du har alla övningarna i en app med olika program. Allt från 7 minuters pass till 90minuters pass.
  8. Du kommer att märka ett nytt lugn inom dig. Ett lugn som inte funnits där tidigare.
  9. Livet blir helt enkelt mycket bättre och mycket lättare att leva med yin yogan som verktyg.

Så ni som inte provat på yoga, eller ni som tror att yoga bara är för de viga och akrobatiska individerna. Prova. Jag lovar, ni kommer att vara sålda från första passet för ni kommer att se effekter redan efter pass 1.

Namaste

Annehlie